Lipstick Policy

Hamis luxus - márka mindenáron?

2015. február 25. - Pálosi Márta

Amikor női magazinokat lapozgatok,magával ragad a képi világ, és természetesen a sok gyönyörű ruha, táska, ékszer. Vágyom rájuk, és néha úgy érzem, hogy nem lehet teljes az életem egy Burberry trenchcoat nélkül. Rengetegen vagyunk ezzel így, és sajnos sok az olyan lány, nő, férfi, aki anyagi korlátai miatt arra "vetemedik", hogy egy hamisítványt vásároljon. Mert kell az életérzés, kell az a logó, kell a státuszszimbólum bármi áron. De tudja-e ugyanazt az örömet adni egy rojtosodó szélű Louis Vuitton táska, mint egy kézzel készített, gyönyörűen megmunkált eredeti darab? Egész biztosan nem.

fake-fashion-chanel-bag-conterfeit-fashion.jpg

Legtöbben úgy gondolják, hogy azzal, ha megvesznek egy eredetinek tűnő táskát, napszemüveget, akkor azzal kapnak egy szeletet a luxus világából, és többnek, jobbnak látszanak. Pedig a jó stílus nem egy látványosan elhelyezett logón múlik, sőt! Rövid ideig ugyan jó vásárnak tűnhet egy olcsó hamisítvány, de valójában nagy árat fizetünk vele. Az csupán egy dolog, hogy ezek általában hamar tönkremennek, és már eleve "ordít" róluk, hogy csak olcsó másolatok, de sokan bele sem gondolnak, hogy ezzel a bűnözést támogatják. A hamisítás ugyanis a világ legjobban jövedelmező iparága, aminek mindenki részese, aki utánzatot vásárol. Akkor is jó szívvel megvennénk ezeket a holmikat, ha belegondolunk, milyen sokan dolgoztatnak gyerekekkel, éhbérért? 

Míg Magyarországon nincs semmilyen következménye annak, ha valaki hamisított holmikban jár, addig Franciaországban bármilyen hamis termék vásárlása és viselése bűncselekménynek számít. Akár ezer euróra is megbüntethetik azt, akit replika vásárlásán érnek! Magam is bűnnek tartom, hiszen a divatházak, tervezők rengeteg munkát, pénzt és energiát fektetnek egy-egy ikonikus darab elkészülésébe, promóciójába és árusításába, amit a hamisítók nemes egyszerűséggel ellopnak.
screen-shot-2010-09-26-at-7-51-57-pm.png
 
Természetesen hamisítvány és hamisítvány között óriási különbségek lehetnek, sok a döbbenetesen eredetinek tűnő másolat. Hogyan ismerhetjük fel őket?  A replikák kidolgozása általában meg sem közelíti az eredeti luxustermékét. Legtöbb esetben műbőrből készülnek, a varrás nem elég sűrű, a zipzár műanyag, vagy akadozik. Emellett az ár is árulkodó lehet, senki ne higgye, hogy 30.000 Ft-ért Louis Vuitton táskát kaphat! Legjobb, ha csak megbízható helyen, márkaboltban vagy multibrand áruházban vásárolunk, ahol szakképzett eladók segítenek a választásban.
 
Mindent összevetve hamisítványt viselni egyszerűen ciki. Inkább vegyük meg mindenből a legjobbat, amit még meg tudunk fizetni, vagy spóroljunk álmaink táskájára, cipőjére! Higgyük el, sokkal jobb és stílusosabb egy magas minőségű, nem luxusmárka termékét magunkénak tudni, mint egy hamisítvánnyal nevetségessé válni és a bűnözést támogatni.
 
Képek forrása: The Purple Velvet, Fashion Fauna

A bejegyzés trackback címe:

https://lipstickpolicy.blog.hu/api/trackback/id/tr417212559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fitt 2015.02.25. 17:55:18

Elmebaj hogy egy táska több száz ezer forintba kerüljön. Nem a logó számít? Hülyeség! Vannak szép kézzel vart táskák amik vannak olyan szépen kidolgozottak és olyan finom bőrből mint egy Luis Vuitton. Azok is 60-70 ezerbe kerülnek de nem több száz ezerbe... Semmivel sem rosszabbak mint a nagy márkák táskái. Akkor csak oda jutunk hogy a logót kell megfizetni. Szerintem az a ciki mikor H.B megjelenik a Gucci táskával. Mikor több mint 3 millió szegény él az országban.

determ 2015.02.25. 18:48:17

"Mert kell az életérzés, kell az a logó, kell a státuszszimbólum bármi áron."

Na ez az ami nem kell és óvjon engem az élet ilyen emberektől!
Sokszor "sportból" szoktam "kétes" eredetű dolgokat venni, nevetséges áron. Hogy miért? Mert jó érzés a pofátlanul drága és egy használhatatlan imidzset építő márkák képébe röhögni.
És igen, 10 éves kocsival járok. Hogy miért? Mert tökéletesen működik és csak azért nem cserélem le, mert - és ismét a fenti idézet: "kell a státuszszimbólum bármi áron".
Ennél sokkal előbbre tartom az ésszerűséget és a környezetünk terhelésének csökkentését.

muchiduuuu 2015.02.25. 19:40:24

:DDD ezeket én sem értem. Nem csak a márkaimádatot, de azt sem hogy miért kell bőrből lennie, rikító színűnek lennie, és arányosnak lennie. Ez csak egy retek táska. De a többi hasonlóról is ugyan ez a véleményem.

Erre mondom hogy ilyesmit még akkor sem vennék, ha vasvillával kéne forgatnom a húszezreseket nehogy bepenészedjenek. Nem azért mert nincs rá pénz, hanem azért mert nem éri meg, és nulla melóért nem fizetek. Nem jó semmire, nem lesz jobb, könnyebb, egyszerűbb tőle semmi...

Akiknél ilyenek számítanak, azoknál komoly gondok vannak fejben... nem normális sem az aki így akar bevágódni másoknál, és az sem akinél ilyesmivel be lehet vágódni.

Pálosi Márta 2015.02.25. 21:28:46

Kedves @Fitt, a bejegyzés éppen arról szól, hogy lehet nagyon szép táskákat venni 60-70 ezer forintért, amelyek ugyanazt a minőséget képviselik, mint egy luxusmárka, csak éppen nincsenek feltétlenül látványos logókkal ellátva. A logó nem az ár szempontjából nem számít, hanem annak a megítélésénél, hogy ki mennyire stílusos. Sokkal inkább az egy név nélküli igényes, szép táska, mint egy hamisított, olcsó utánzat. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy ha valaki megteheti, hogy vegyen magának egy luxustáskát, az tegye nyugodt szívvel, az más kérdés, hogy a luxusár nem minden esetben jár kéz a kézben a jó ízléssel.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.25. 22:30:49

Abban nem vagyok biztos, hogy csak a hamisítványokat gyártatják gyerekekkel, éhbérért. De ha így is lenne, az mennyivel elfogadhatóbb, hogy igaziakat gyártatnak felnőttekkel, éhbérért?

bkkzol 2015.02.25. 23:23:57

Persze vannak olyan "hamisítványok " amik ugyanabban a gyárban készülnek, ugyanabból az anyagból.... csak a megrendelt 5000 db helyett csinálnak még plusz 30 ezret Azok nem 1000 dollárosak hanem 150. És a márkaboltban se mondják meg, hogy melyik a "hamis".

nick: 2015.02.26. 01:37:44

@Pálosi Márta: nekem az még nem igazán világos, hogy a logó mennyiben számít annak a megítélésénél, hogy ki mennyire stílusos...
ezt most hogy kéne értenem?

kzolika 2015.02.26. 04:36:16

OK, az LV FLorin 128.000, de jó érzés kézbe venni, érezni a minőséget és tudni, hogy ez még 20 év múlva is pénztárca lesz. Csak addigra antikolódik és látni / tudni fogják, hogy nekem már évtizedekkel korábban volt stílusom és lehetőségem, hogy megvegyem. Amúgy meg Burberryt néztem olyan 80-ért, csak abba nem fért bele a forgalmi.

Pálosi Márta 2015.02.26. 13:42:20

@Hujber Tünde: Természetesen a gyerekmunka semmilyen esetben sem elfogadható. Jellemzően azonban a hamisításból élő cégek, illetve fast fashion márkákat képviselő cégek egy része az, aki ezzel él, nem pedig a luxuscégek, akik megfizetik azokat a szakembereket, akik legtöbb esetben kézzel készítenek el egy-egy darabot.

Pálosi Márta 2015.02.26. 13:48:15

@nick:: Nem a logó az, ami stílusossá tesz, de sajnos sokan így gondolják, és ezért veszik meg a replikákat. Véleményem szerint azonban nem ez határozza meg a jó stílust, sőt, egy logó nélküli, szép, letisztult táska akár sokkal szebb is lehet, mint egy luxusmárka kevéssé eltalált modellje. Egy ócska minőségű hamisítvány véleményem szerint azonban semmilyen esetben sem stílusos.

odamondó 2015.02.26. 15:46:27

1. Ezek a high class márkák eléggé bénán néznek ki a márkán kívül semmi sincs bennük. Szánni való az összes ember aki azt hiszi egy ilyen fos miatt fogja magát jobban érezni.

2. Olaszországban már többször volt balhé, hogy Milánói márkaboltban is hamisítványt árulnak

3. Nézd meg a Gomorrah című filmet. A hamisítás Nápolyban folyik és profi módon.
süti beállítások módosítása