Lipstick Policy

Bunda? Botrány!

2016. november 22. - Pálosi Márta

A szőrme nem újkeletű divathóbort, hiszen már az ősember is hordta, még ha nem is a stílus volt az elsődleges szempontja. Az utóbbi években azonban gyakorlatilag az egyik legnagyobb téli trend, ami nem is csoda, hiszen nőies, elegáns, csodásan meleg és rengeteg színben elérhető. Legyen szó kabátról, mellényről vagy sálról, nem nagyon nyúlhatunk mellé, és egy szép darabbal luxust csempészhetünk a megjelenésünkbe.

bunda4.jpg

Én is imádom a szőrmét, annak ellenére, hogy az első találkozásom vele egyenesen sokkolt. Még most is emlékszem, mikor először láttam egy "néni" nyakában egy rókát, úgy kompletten a fejével és lábbal együtt! Míg azonban nagyanyáink teljes természetességgel viselték a valódi állati szőröket, bokáig érő bundákat, addig ma már sokszor kap megvető tekinteteket - esetleg egy vödör festéket a nyakába - az, aki nem a műszőrmét választja.

Szerencsére már nem feltétlenül kell egy halott állat szemébe néznünk, ha bundával szeretnénk felvértezni magunkat a hideg napokra, de azért sokakban morális kérdést vet fel, hogy valódi legyen-e, vagy mű? A 90-es években valóságos inkvizíció indult a prémek ellen, és olyan szupermodellek kampányoltak meztelenül az műszőrme viselése mellett, mint Cindy Crawford, Christy Turlington vagy Naomi Campbell. Az „Inkább járj meztelenül, mint bundában!” szlogennel a PETA kampánya célba is talált,  a valódi bundák eladása évekre drasztikusan csökkent. Ez azonban nem tartott sokáig, a 2000-es évektől a divatházak újra bátran nyúltak a nerchez és csincsillákhoz, ami ismét fellendítette a piacot.

bunda3.jpg

Hogy melyik a jobb? A vita soha véget nem érő, hiszen időközben kiderült, hogy a műszőrme mégsem annyira környezetkímélő. Bár állatokat nem ölnek hozzá, de előállítása sokkal több energiát igényel, a valódival szemben soha nem bomlik le, és a tisztítása is sokkal jobban károsítja a környezetet. Ezzel szemben a prém természetes anyag, viszont sok kis állat életébe kerül. Ehhez zárójelben hozzá kell tenni, hogy a legtöbb esetben kifejezetten erre a célra tenyésztett példányokról van szó, de ez nem teszi kevéssé fájdalmassá a gondolatot.

bunda5.jpg

Nem marad hát más, tényleg csak a saját lelkiismeretünket kell mérlegre tenni, hiszen hatalmas a kínálat mindkét oldalon. A valódi szőrme gyönyörű és igazi luxus, de ma már sokszor olyan gyönyörű műszőrméket készítenek, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredetiekre, mind küllemre, mind tapintásra. Árban természetesen hatalmas az eltérés, de a bundára vagy sálra, mellényre tekinthetünk úgy, mint egy befektetésre, hiszen egy jól kiválasztott darab egy életen át elkísérhet (hacsak meg nem unjuk :)). 

Képek forrása: Pinterest  

 

süti beállítások módosítása