Lipstick Policy

Megtartsam vagy kidobjam?

2016. január 08. - Pálosi Márta

Az év eleje mindig kiválóan alkalmas arra, hogy fogadalmakat tegyünk és egy kicsit felfrissüljünk testileg-lelkileg. A szokásos "többet sportolok", "rá sem nézek a csokira" ígéretek mellett azt is megfogadhatjuk például, hogy kevesebb, de jó minőségű, időtálló holmit vásárolunk, és leárazáskor nem tesszük magunkévá a Zara vagy Mango fél kínálatát. Mert igen, hiába lesz rengeteg cuccunk, az legtöbbször nem oldja meg a minden reggel felmerülő gyötrő kérdést: Mit vegyek fel??? 

Ha ellen tudunk állni a kísértéseknek (na jó, 1-1 bűnözés néha belefér :)), és kiépítünk egy jól kombinálható alapruhatárat, akkor ez a problémánk egy csapásra megoldódik. Az átlátható rendszerhez azonban átlátható szekrény is kell, ezért nem árt, ha időről időre megszabadulunk a feleslegessé vált daraboktól.

gardrob_2.jpg

Hétvégén akadt egy kis szabadidőm, ezért nekiálltam a szekrényben rendet tenni, szortírozni, és végül egy hatalmas szatyornyi ruhát kiválogattam. Régen nagyon nehezen váltam meg bármitől is, de az utóbbi években egész nagy rutint szereztem, és ma már kegyetlenül megválok attól, ami nem kell. Nincs szükség tíz otthoni, "játszós" pólóra, vagy több pár "kutyát sétáltatni még jó lesz" cipőre!

Néha azonban nehéz eldönteni, mi az, amitől már jobb megszabadulni, mert csak feleslegesen foglalja a helyet a szekrényben. Ilyenkor jól jön egy objektív, jó ízlésű barátnő/partner, aki nem fél őszintén megmondani véleményét. Jó alkalom lehet egy szortírozás arra is, hogy egy csajos délutánt szervezzünk! 

sc.jpg

Ha mégis egyedül állnánk neki, és bizonytalanok vagyunk egy-egy darab sorsában, akkor tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

1. Viseltem az elmúlt egy évben?

Ha nem vettük fel egyszer sem 12 hónap alatt, akkor nagy valószínűséggel nem fog hiányozni a jövőben sem.

2. Illik a mostani stílusomhoz?

Lehet, hogy imádtunk egy hippi stílusú blúzt két évvel ezelőtt, de a mostani minimalista ruhatárunkba már egyáltalán nem passzol. Csak azt tartsuk meg, amiben még mindig jól érezzük magunkat, amivel azonosulni tudunk!

3. Most is megvenném, ha meglátnám egy üzletben?

Ha most elmennénk mellette, akkor egyszerűen nincs rá szükségünk.

4. Magabiztos vagyok benne?

Vannak olyan darabok, amiket ha felveszünk, erősnek és magabiztosnak érezzük magunkat. Ha már valamire ez nem igaz, annak mennie kell. Sokat segít a döntésben, ha elképzeljük, hogy jól éreznénk-e magunkat ebben a ruhában, ha az utcán összefutnánk például a volt szerelmünkkel.

5. Megfelelő a mérete?

Nők vagyunk, néha változik a súlyunk. Ha valamiből kifogytunk, vagy ellenkezőleg, már kissé szűk, tüntessük el, mert csak rossz érzéseket kelt bennünk.

6. Az alkatom előnyös adottságait hangsúlyozza?

Legtöbbünket nem áldott meg modellalkattal a sors, de mindannyiunkon van valami szép. Egy karcsú derekat, hosszú lábat, szép dekoltázst érdemes hangsúlyozni. Ha azonban a ruha nem az alkatunknak megfelelő, csak rontani fog az összképen.

7. Van rajta bármilyen nem javítható sérülés, tisztíthatatlan folt?

Ha valamit már nem lehet megmenteni szakemberi segítséggel sem, csupán a szép emlékek miatt ne tároljuk.

8. Jó állapotban van?

Kibolyhosodott, kinyúlt ruhákban nem fogjuk jól érezni magunkat, szabaduljunk meg tőlük!

9. Stílusosnak érzem magam benne?

Néha beleugrunk egy-egy divatőrületbe, és megveszünk olyan darabot is, ami maximum egy szezont él meg. Ha valami már nem divatos, nem érezzük benne stílusosnak magunkat, akkor ne hordjuk többet.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Természetesen az, hogy valami a mi ruhatárunkba nem passzol, nem jelenti azt, hogy másnak ne szerezhetne örömet. Gardróbrendezés után lehet barátnős csereberét tartani - nagyon jó móka tud lenni -, vagy valamilyen segélyszervezetnek adni a jó állapotú ruhákat, cipőket, táskákat. Mi pedig élvezhetjük a rendezett gardrób minden előnyét, és útnak indulhatunk, hogy beszerezzük az esetleg hiányzó alapdarabokat. :)

süti beállítások módosítása