Lipstick Policy

Material girl

2015. október 30. - Pálosi Márta

Biztos mindenkivel megtörtént már, hogy már messziről kinézett egy szoknyát, blúzt a vállfán, de amikor közelebbről megvizsgálta, kiderült, hogy mégsem annyira szép, mint elsőnek tűnt. Velem legalábbis számtalanszor előfordult. Mert lehet bármilyen jó a forma, a kivitelezés, ha az alapanyag nem megfelelő minőségű, egyszerűen nem lesz szép a végeredmény.

Mivel gyerekként rengeteg időt töltöttem drága Nagypapám szabóműhelyében, volt némi ismeretem az anyagokról, főleg a gyapjúszövetekről, de pár hete Hegedűs Zsanettnek, az AIAIÉ márka megálmodójának köszönhetően tovább mélyíthettem az ismereteimet. Zsanett, aki a MOME textiltervező szakán végzett, Material Love nevű kurzusán vezetett be a textilek rejtelmeibe.

img_1150.jpg

A workshopon összesen heten vettünk részt, így igazán családias volt a hangulat. Amin őszintén megdöbbentem, az a hihetetlen mennyiségű textil, ami fogadott a showroomban, konkrétan egy méterárubolt kínálatával vetekedett! Ráadásul mindent megfogdoshattunk, amitől úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek az édességboltban! :)

Döbbenetes, hogy mi mindenből készítenek textilt! Az olyan természetes állati és növényi anyagokat, mint a gyapjú, kasmír, len senkinek sem kell bemutatni, de gondoltátok volna, hogy például a banán leveléből is nyernek fonalat? És akkor még az olyan műszálas fejlesztésekről, mint például a Lycra nem is beszéltünk!

img_1152.jpg

Zsanett szerint a ruhacímkén szereplő információkat azonban érdemes kétkedve fogadni. Az összetételben ugyanis gyakran "szépítenek" a gyártók, ezért jobb inkább az ösztöneinkre hagyatkozni. A kezelési KRESZ-t viszont mindig érdemes betartani, ha sokáig szeretnénk, hogy kitartson a kedvenc ruhánk!

Fontos, hogy a csak vegytisztítással mosható darabokat tényleg csak szakszerű kezekbe adjuk, mert ha vízzel esünk nekik otthon, akkor tönkretehetjük őket. Ezeknél sokszor nem is az anyag kényes, hanem a ragasztás. Bár tény, hogy vegytisztítás után nem túl kellemes a ruhák szaga, egy alapos szellőztetéssel ezt eltüntethetjük.

A kényesebb holmikat, pl. kasmír és mohair pulóvereket, vagy selyem felsőket én mindig kézzel mosom kímélő mosószerrel, éppen csak langyos vízben. A centrifugázás tilos! Egyszerűen csak óvatosan kinyomkodom belőlük a vizet, és vízszintes felületre fektetve szárítom, hogy ne veszítsék el a formájukat.

img_1160.jpg

A gyapjú egy szennylepergető szövet, így szerencsére ritkábban szükséges mosni, mint a gyapot- vagy szintetikus szálakból készült anyagokat. Ennek ellenére természetesen nem árt neki egy kis frissítés! Jó tulajdonságait a természetes olajoknak köszönheti, ezért fontos, hogy ezeket ne távolítsuk el. Létezik ugyan gyapjúprogram a legtöbb mosógépen, én mégis inkább azt mondanám, hogy maradjunk a kézi mosásnál, a kabátokat, kosztümöket pedig adjuk inkább tisztítóba. Sokat segíthetnek a speciális textilfrissítő spray-k is, amelyek elveszik a kellemetlen szagokat, ha egyébként csak erre van szükség, és az anyag nincs elkoszolódva.

És hogy mit tehetünk az olyan gonosztevőkkel, mint a molyok? Nekem szerencsére nem volt még dolgom velük, de Zsanett elmondása szerint a levendula már kevés nekik, ezért drasztikusabb módszerekhez kell folyamodnunk. Ő az eukaliptuszos füstölőre esküszik, amit alaposan becsomagolva kell a ruhák közé tenni. Biztos, ami biztos, én kipróbálom!

 

 

 

süti beállítások módosítása