Hamis luxus - márka mindenáron?

2015. február 25. - Pálosi Márta

Amikor női magazinokat lapozgatok,magával ragad a képi világ, és természetesen a sok gyönyörű ruha, táska, ékszer. Vágyom rájuk, és néha úgy érzem, hogy nem lehet teljes az életem egy Burberry trenchcoat nélkül. Rengetegen vagyunk ezzel így, és sajnos sok az olyan lány, nő, férfi, aki anyagi korlátai miatt arra "vetemedik", hogy egy hamisítványt vásároljon. Mert kell az életérzés, kell az a logó, kell a státuszszimbólum bármi áron. De tudja-e ugyanazt az örömet adni egy rojtosodó szélű Louis Vuitton táska, mint egy kézzel készített, gyönyörűen megmunkált eredeti darab? Egész biztosan nem.

fake-fashion-chanel-bag-conterfeit-fashion.jpg

Legtöbben úgy gondolják, hogy azzal, ha megvesznek egy eredetinek tűnő táskát, napszemüveget, akkor azzal kapnak egy szeletet a luxus világából, és többnek, jobbnak látszanak. Pedig a jó stílus nem egy látványosan elhelyezett logón múlik, sőt! Rövid ideig ugyan jó vásárnak tűnhet egy olcsó hamisítvány, de valójában nagy árat fizetünk vele. Az csupán egy dolog, hogy ezek általában hamar tönkremennek, és már eleve "ordít" róluk, hogy csak olcsó másolatok, de sokan bele sem gondolnak, hogy ezzel a bűnözést támogatják. A hamisítás ugyanis a világ legjobban jövedelmező iparága, aminek mindenki részese, aki utánzatot vásárol. Akkor is jó szívvel megvennénk ezeket a holmikat, ha belegondolunk, milyen sokan dolgoztatnak gyerekekkel, éhbérért? 

Míg Magyarországon nincs semmilyen következménye annak, ha valaki hamisított holmikban jár, addig Franciaországban bármilyen hamis termék vásárlása és viselése bűncselekménynek számít. Akár ezer euróra is megbüntethetik azt, akit replika vásárlásán érnek! Magam is bűnnek tartom, hiszen a divatházak, tervezők rengeteg munkát, pénzt és energiát fektetnek egy-egy ikonikus darab elkészülésébe, promóciójába és árusításába, amit a hamisítók nemes egyszerűséggel ellopnak.
screen-shot-2010-09-26-at-7-51-57-pm.png
 
Természetesen hamisítvány és hamisítvány között óriási különbségek lehetnek, sok a döbbenetesen eredetinek tűnő másolat. Hogyan ismerhetjük fel őket?  A replikák kidolgozása általában meg sem közelíti az eredeti luxustermékét. Legtöbb esetben műbőrből készülnek, a varrás nem elég sűrű, a zipzár műanyag, vagy akadozik. Emellett az ár is árulkodó lehet, senki ne higgye, hogy 30.000 Ft-ért Louis Vuitton táskát kaphat! Legjobb, ha csak megbízható helyen, márkaboltban vagy multibrand áruházban vásárolunk, ahol szakképzett eladók segítenek a választásban.
 
Mindent összevetve hamisítványt viselni egyszerűen ciki. Inkább vegyük meg mindenből a legjobbat, amit még meg tudunk fizetni, vagy spóroljunk álmaink táskájára, cipőjére! Higgyük el, sokkal jobb és stílusosabb egy magas minőségű, nem luxusmárka termékét magunkénak tudni, mint egy hamisítvánnyal nevetségessé válni és a bűnözést támogatni.
 
Képek forrása: The Purple Velvet, Fashion Fauna